Excursii cu corabia pe albia riului Nistru

Plutind pe albia riului Nistru se poate vizita minastirea rupestra "Tipova", situata pe malul drept al Nistrului, in apropierea satului cu aceeasi denumire (s. Tipova), raionul Rezina. Minastirea este zidita pe virful unor stinci abrupte, deschizind o priveliste fermecatoare a luncii fluviului Nistru, fiind situata la 100 m deasupra nivelului apei. Manastirea rupestra "Tipova" este perfect armonizata cu natura din jur, fiind sapata in roci calcaroase. Un interes deosebit prezinta biserica "Adormirii Maicii Domnului", care este spatioasa, de tip bazilical, avind peretii tencuiti si calota semisferica boltita. Odata terminata vizita celei dintii minastiri, traseul isi urmeaza cursul spre cea de-a doua, si anume, minastirea rupestra "Saharna", langa satul Saharna, in defileul unde riuletul Saharna se varsa in fluviul Nistru. Aici impresioneaza locurile pitoresti, unde se imbratiseaza armonios viile, livezile si padurile, apa fluviului Nistru, cascadele din defileuri si stincile abrupte. In aceasta calatorie este combinata plimbarile cu vaporul si drumetiile. La fel se ofera o stationare pe una din insulele riului Nistru pentru pregatirea bucatelor traditionale precum ar zeama din peste muschi ori mici la gratar si recreare.

Distractii si sporturi acvatice

Albia riului Nistru in aceasta zona are latimea de circa 2,5 km si este inconjurata de stinci inalte si abrupte astfel creinduse impresia unei zone muntoase in preajma unui lac de munte. Apa este de o limpezime rar intilnita in bazinul riului Nistru si are o scurgere foarte neinsemnata, ce ne creaza conditii pentru a practica diferite genuri de distractii acvatice: schi de apa, plimbari cu barca si hidrobicicleta, jet sky. La fel si distractiile traditionale inotul si bronzatul.

In imediata apropiere va fi amenajat un debarcader unde vor acosta barcile ce deservesc clientii pentru plimbarile pe riul Nistru si hidromotocicletele pentru jet ski.Pentru practicarea acestor activitati va fi organizat un punct de inchiriere a hidrobiciletelor, luntrelor cu visle si jet ski-ului. Astfel plaja va avea cele mai bune conditii si standarte moderne.

Crama

Vinurile moldovenesti au un rafinament aparte, rar intilnit, care le confera o tinuta speciala. Cu toate ca sunt produse dupa cele mai noi procedee


tehnologice, in ele poti gasi acea tenta traditionala, cu parfumarhaic. Crama este decorata in cel mai original stil rustic, cu diverse forme si motive populare cioplite din lemn. Mobilierul este din stejar brut, cioplit si prelucrat care da impresia de mobilier al vechilor mestesugari. Aici se pregatesc diferite bucate traditionale. Deasemenea crama are si o terasa cu deschidere spre Nistru si spre frumoasele peizaje din aceasta regiune. Desigur atmosfera este incinsa de lautarii autohtoni. Incaperea are 16 metri lungime si 6 metri latime, situata la adincimea de citiva metri de la nivelul solului. Crama are 2 mari incaperi, in prima sunt pastrate butoaiele din lemn de stejar cu diferite soiuri de vin din regiune, iar in a doua incapere este pentru degustarea vinului moldovenesc si servirea bucatelor traditionale

/
Română (România)